2007-04-24
0

ul. Pomorska 41, 90-203 Łódź,

tel./fax (42) 636-54-37, 630-81-98

e-mail lodzka@ohp.pl

   

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej



Wydarzenia

„I TY MOŻESZ ZOSTAĆ MASTERCHEFEM” – konkurs kulinarny w Bełchatowie

MCK i HP w Bełchatowie

Przygotowanie potraw

W dniu 27 listopada 2019 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. R. Traugutta w Bełchatowie po raz siódmy zorganizowano  konkurs kulinarny pt.: „I TY MOŻESZ ZOSTAĆ MASTERCHEFEM!” w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości.

 

Organizatorami konkursu byli: Łódzka Wojewódzka Komenda OHP wraz z jednostkami terenowymi Hufiec Pracy 5-11 i MCK w Bełchatowie ,a także  ZSP Nr 2 i Poradnia Psychologiczno- Pedagogiczna w Bełchatowie. Honorowy patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu Bełchatowskiego Pani Dorota Pędziwiatr, która ufundowała nagrody za II i III miejsce, natomiast sponsorem nagród za I miejsce był Hufiec Pracy.

 

W tym roku do  konkursu przystąpiło 10 dwuosobowych drużyn z pierwszej, drugiej i trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oaz drugiej klasy branżowej szkoły I stopnia (zawód kucharz – uczestnicy hufca pracy 5-11) Uczniowie mieli za zadanie w ciągu trzech godzin ugotować według autorskiego pomysłu danie główne.

 

Uczestnicy konkursu

 

Po upływie wyznaczonego czasu komisja konkursowa oceniała potrawy według następujących kryteriów: organizacja stanowiska pracy, stosowanie przepisów BHP, poprawność procesu produkcji potraw pod względem technologicznym,  estetyka podania, ocena smaku.

 

Konkurs z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród młodzieży i coraz wyższym poziomem. Jak co roku komisja miała bardzo ciężko wyłonić zwycięzców, gdyż wszystkie dania zasługiwały na nagrodę i były przygotowane na wysokim poziomie.

 

Zwycięzcy konkursu

 

I miejsce  zajęli: Natalia Krawczyk, Karolina Kłysik za danie –noga z kaczki w sosie pomarańczowym z puree dyniowym w towarzystwie sałatki z granata.

 

II miejsce zajęli: Kinga Samborska, Katarzyna Cieslak za potrawę – pyszna mięsno -warzywna tarta

 

III miejsce zajęli: Oliwia Jaworska, Filip Domonikowski za zrazy w sosie borowikowym z puree z pieczonej dyni piżmowej z modrą kapustą.

 

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału w Konkursie a zwycięzcom serdecznie gratulujemy wygranej. Zapraszamy do udziału w konkursie już za rok.

 

Autor artykułu: Beata Kilańczyk

Autor zdjęć: Ewa Szperna

wydrukuj

priority_asc
2004-05-31
20
Biuletyn
nr 3/2007
2007-02-02
25
2005-02-18
30
2005-03-09
40
2006-10-26
50
2004-04-05
105
2005-07-18
120
2005-08-12
140
2006-11-27
250
2006-11-20
400