2007-04-24
0

ul. Pomorska 41, 90-203 Łódź,

tel./fax (42) 636-54-37, 630-81-98

e-mail lodzka@ohp.pl

   

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej



Wydarzenia

IV edycja konkursu kulinarny „Wigilijne smaki” w HP 5-11

5-11 HP Bełchatów

W dniu 13.12.2019r. Hufiec Pracy 5-11 we współpracy z ZSP nr 2 w Bełchatowie zorganizował IV już edycję konkursu kulinarnego pt. „Wigilijne smaki”. Konkurs skierowany był do uczestników hufca  kształcących się w  Szkole Branżowej I Stopnia  w Bełchatowie w zawodzie kucharz oraz uczniów Technikum Gastronomicznego z ZSP nr 2. Celem głównym kulinarnych zmagań było kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia oraz stworzenie uczestnikom możliwości sprawdzenia poziomu ich przygotowania do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych. 

 

 

Praca na kuchni

Świąteczne wyzwanie podjęło 10 dwuosobowych drużyn. Zadaniem uczestników było wykonanie dowolnej potrawy wigilijnej według własnego przepisu w ciągu 150 min. Po tym czasie uczniowie wystawiali potrawę do oceny w sali konsumenckiej. Oceniano nie tylko smak i wygląd potrawy, ale także zorganizowanie i przygotowanie stanowiska roboczego, jakość  i ilość  wykonanej pracy, estetykę i porządek na stanowisku, znajomość i stosowanie przepisów BHP, a także zgodność wykonywanej pracy z zadanym tematem oraz umiejętność prezentowania wykonanej potrawy. Wśród przygotowanych potraw znalazły się m.in. tarta z kapustą i grzybami, łazanki z chałwą, paszteciki z sosem grzybowym, pieczony karp, pierogi z grzybami, piernik z kremem czy czerwony barszcz z uszkami.

 

 Wręczenie nagród zwycięskiej drużynie

 

Komisja konkursowa w skład której weszli zarówno przedstawiciele HP 5-11 jak i ZSP nr 2 po długich naradach wyłoniła zwycięzców: pierwsze miejsce zajęły Anna Gorczyca i Katarzyna Banasiak za tatara śledziowego z chipsami z buraka, drugie miejsce – Kinga Peryga i Oliwia Pietryszka za dorsza w sosie porowym z parmezanem, a na trzecim uplasowały się uczestniczki HP 5-11 Kinga Samborska i Katarzyna Cieślak za tarte z kapustą i grzybami. Wszyscy biorący udział w konkursie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a zwycięzcy atrakcyjne nagrody.

Serdecznie dziękujemy uczestnikom za udział w zabawie, zwycięzcom ponownie gratujemy, a wszystkim życzymy udanych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.

 

Autor zdjęć: Ewa Szperna, Karolina Kaszewska

 

Autor artykułu: Karolina Kaszewska

 

 

wydrukuj

priority_asc
2004-05-31
20
Biuletyn
nr 3/2007
2007-02-02
25
2005-02-18
30
2005-03-09
40
2006-10-26
50
2004-04-05
105
2005-07-18
120
2005-08-12
140
2006-11-27
250
2006-11-20
400