ul. Pomorska 41, 90-203 Łódź,
tel./fax (42) 636-54-37, 630-81-98
e-mail lodzka@ohp.pl
Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej
Projekt „Zagraniczny staż w zawodzie stolarza i kucharza kluczem do kariery na europejskim rynku pracy”
realizowany przez Łódzką Wojewódzką Komendę OHP
jest finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu
Leonardo da Vinci - Uczenie się przez całe życie
W dniu 11 marca 2012 r. z przed siedziby Hufca Pracy w Bełchatowie wyjechała żegnana przez najbliższych i przyjaciół kolejna grupa kucharzy na swoje długo oczekiwane zagraniczne praktyki.
Zgodnie z porozumieniem w ramach programu Leonardo do Vinci będącego częścią Programu „Uczenie się przez całe życie” młodzież będzie odbywała staż zawodowy w zawodzie kucharz w Internationaler Bund e.V. Verbund Brandenburg Sudring 59, D -15236 Frankfurt (Oder) według wcześniej ustalonego harmonogramu odbywania stażu. Funkcję opiekuna grupy podczas trwania stazu pełniła p. Mirosława Gardzioła.
Wyruszyliśmy o godzinie 8,00 w składzie dziewięcioosobowym. Dziesiąta uczestniczka. Jedna z uczestniczek stażu dołączyła do nas po kilkunastu minutach w miejscowości Chociw. Na miejsce dojechaliśmy o koło godziny 15.30, a następnie zostaliśmy zakwaterowaniu w Hostelu w pokojach 2 osobowych.
Młodzież została podzielona na 2 grupy. Pierwsza z nich odbywała staż pracując w kuchni, natomiast druga grupa kucharzy została skierowana do pracy na tzw. serwisie – poznawała tajniki pracy w charakterze kelnera. Po w połowie drugiego tygodnia pobytu w IB grupy stażystów wymieniły się.
Kucharze uczyli się przyrządzać różnego rodzaju potrawy bazując na półproduktach, obsługiwać maszyny i urządzenia kuchenne, przygotowywać szybkie sałatki, natomiast grupa kelnerów przygotowywała serwis i obsługę, pod okiem florystyki młodzież uczyła się tworzyć dekoracje czy kompozycje kwiatowe, planowała promocję zakładu gastronomicznego, organizowała zaopatrzenie.
Czas wolny młodzież spędzała grając w piłkę siatkową, grając w tenisa stołowego, korzystali z siłowni, czy grali w kręgle. Młodzież mogła także sprawdzić się na ściance wspinaczkowej na kręgielni. Uczestnicy stażu wzięli także udział w trzech wycieczkach. Pierwszego dnia po przyjeździe młodzież zwiedzała Frankfurt n/O, a w terminie 17 i 24 marca zwiedzali Berlin. Młodzież zwiedzała Muzeum techniki, Bramę Brandenburską, Parlament Niemiecki, Mur Berliński, Galeria Horroru a czas wolny spędzili na zakupach w galerii handlowej i na gromadzeniu pamiątek.
W ostatnim dniu pracy naszych uczestników, tj. w piątek przedstawiciele „Internationaler Bund” podczas uroczystej ceremonii wręczyli wszystkim uczestnikom, certyfikaty i pamiątki. w zamian młodzież przygotowała pamiątkową tablicę ze zdjęciami.
Wszyscy uczestnicy projektu byli bardzo zadowoleni z poznanych tutaj nowych tajników kuchni, atmosfery panującej w ośrodku, oraz bardzo dobrej zabawy na wycieczkach. Z żalem opuszczaliśmy to miejsce i na pewno pozostanie ono długo w pamięci młodych kucharzy.
Autor tekstu i zdjęć: Mirosława Gardzioła
wydrukuj |