2007-04-24
0

ul. Pomorska 41, 90-203 Łódź,

tel./fax (42) 636-54-37, 630-81-98

e-mail lodzka@ohp.pl

   

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej



Leonardo da Vinci

Pobyt młodzieży z Bełchatowa na praktykach w e Frankfurcie

HP 5-11 Bełchatów

 

Projekt „Zagraniczny staż w zawodzie stolarza i kucharza kluczem do kariery na europejskim rynku pracy”

realizowany przez Łódzką Wojewódzką Komendę OHP

 jest finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu

Leonardo da Vinci - Uczenie się przez całe życie

 

W dniu 11 marca 2012 r. z przed siedziby Hufca Pracy w Bełchatowie wyjechała żegnana przez najbliższych i przyjaciół kolejna grupa kucharzy na swoje długo oczekiwane zagraniczne praktyki.

 

Przed odjazdem do Frankfurtu

 

Zgodnie z porozumieniem w ramach programu Leonardo do Vinci będącego częścią Programu „Uczenie się przez całe życie” młodzież będzie odbywała staż zawodowy  w zawodzie kucharz w Internationaler  Bund e.V. Verbund Brandenburg Sudring 59, D -15236 Frankfurt (Oder) według wcześniej ustalonego harmonogramu odbywania stażu. Funkcję opiekuna grupy  podczas trwania stazu pełniła p. Mirosława Gardzioła.

 

Wyruszyliśmy o godzinie 8,00 w składzie dziewięcioosobowym. Dziesiąta uczestniczka. Jedna z uczestniczek stażu dołączyła do nas po kilkunastu minutach  w miejscowości Chociw. Na miejsce dojechaliśmy o koło  godziny 15.30, a następnie zostaliśmy zakwaterowaniu w Hostelu  w pokojach 2 osobowych.

 

Wycieczka do Berlina - Brama Brandenburska

 

Młodzież została podzielona na 2 grupy. Pierwsza z nich odbywała staż pracując w kuchni, natomiast druga grupa kucharzy została skierowana do pracy na tzw. serwisie – poznawała tajniki pracy w charakterze kelnera. Po w połowie drugiego tygodnia pobytu w IB grupy stażystów wymieniły się.

 

Kucharze uczyli się przyrządzać różnego rodzaju potrawy bazując na półproduktach, obsługiwać maszyny i urządzenia kuchenne, przygotowywać szybkie sałatki, natomiast grupa kelnerów przygotowywała serwis i obsługę, pod okiem florystyki młodzież uczyła się tworzyć dekoracje czy kompozycje kwiatowe, planowała promocję zakładu gastronomicznego, organizowała zaopatrzenie.

 

Czas wolny

 

Czas wolny młodzież spędzała grając w piłkę siatkową, grając w tenisa stołowego, korzystali z siłowni, czy grali w kręgle. Młodzież mogła także sprawdzić się na ściance wspinaczkowej na kręgielni. Uczestnicy stażu wzięli także udział w trzech wycieczkach. Pierwszego dnia po przyjeździe młodzież zwiedzała Frankfurt n/O, a w terminie 17 i 24 marca  zwiedzali  Berlin. Młodzież zwiedzała Muzeum techniki, Bramę Brandenburską, Parlament Niemiecki, Mur Berliński, Galeria  Horroru a czas wolny spędzili na zakupach w galerii handlowej i na gromadzeniu pamiątek.

 

W ostatnim dniu pracy naszych uczestników, tj. w piątek  przedstawiciele „Internationaler Bund” podczas uroczystej ceremonii wręczyli wszystkim uczestnikom, certyfikaty i pamiątki. w zamian młodzież przygotowała pamiątkową tablicę ze zdjęciami.

Zdjęcie pamiątkowe  - zakończenie stażu

 

Wszyscy uczestnicy projektu byli bardzo zadowoleni z poznanych tutaj nowych tajników kuchni, atmosfery panującej w ośrodku, oraz bardzo dobrej zabawy na wycieczkach. Z żalem opuszczaliśmy to miejsce i na pewno pozostanie ono długo w pamięci młodych kucharzy.

 

Autor tekstu i zdjęć: Mirosława Gardzioła

wydrukuj

priority_asc
2004-05-31
20
Biuletyn
nr 3/2007
2007-02-02
25
2005-02-18
30
2005-03-09
40
2006-10-26
50
2004-04-05
105
2005-07-18
120
2005-08-12
140
2006-11-27
250
2006-11-20
400